January 30, 2009

Тодор Александров Попорушов (1881, Ново Село, Штип-1924, Сугарево, Пирински дел на Македонија), македонски револуционер и идеолог на обновената ВМРО во 1919 година, втемелувач на челична дисциплина, политичар на кој сите европски порти во секое време му биле отворени. Од многу аспекти го сметам за единствен. Неговата дисциплина, идеологија, политика, непокор. Просто човек на кого Македонија му е гориво. Прва постапка која почна да ги буди моите симпатии кон личноста на Александров е препознавањето на вистинската цел на младотурската револуција-чиста фарса. Во момент во кој ретко кој верува. Натаму историјата е вистинска приказна за себе. Од неговото учество во Првата светска војна, преку обновувањето на ВМРО но овој пат како многу поинаква и посилна организација од онаа за време на Османлиите, дејствувајќи, би рекол во многу покомплицирани услови, пред се поради поделбата на Македонија, дипломатските врски, активната мрежа на ќелии низ цела геогравска Македонија, функционирањето на редот и законот на ВМРО за сите Македонци како отпор кон окупаторите. Загинува несреќно и мистериозно. Се верува дека зад неговото убиство стои Иван Михајлов-Ванчо, личност која лично не можам да ја сварам.

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 година, во Ново Село, Штип, во семејството на свештеникот Александар Поп-Орушев. Таткото на Тодор Александров, Александар Поп-Орушев, бил учител во Радовиш, просветител и богато надарен човек, црковен пејач, поет, собирач на народни умотворби и соработник на Гоце Делчев. Како ученик во Педагошката гимназија во Скопје во 1897 година, Тодор Александров се вклучува во Македонската револуционерна организација каде што останува сe до својата смрт на 30 август 1924 година.
Револуционерната дејност на Тодор Александров опфаќа три периода: првиот период од 1897 до 1911, вториот од 1911 до 1918 и третиот – од 1918 до 1924 година.

Во 1910 година, младотурците сакаат да го затворат Александров и нудат 4.000 турски лири за неговата глава, како што своевремено Турците давале златни лири за главата на македонските револуционери Гоце Делчев и Даме Груев.
Во Балканските војни Александров учествувал во одбраната на Кукуш, го брани градот на апостолот Гоце Делчев, но, за жал, не може да го спречи силниот и суров напад на грчката војска.

Тодор Александров соработува со Павел Шатев кој во своите спомени ќе забележи: “Тој ми остави впечаток на многу разумен, трезвен ум и подготвен за сите жртви пред олтарот на ослободителното дело“.
Поетот Пеју Јаворов, љубител на македонското револуционерно движење воодушевен од храброста на македонските комити, пред својата смрт му се обрати на Тодор Александров со проштално писмо, со желба да биде погребан во македонска комитска облека, а не во бугарска. Желбата му е исполнета и тој е погребан на 14 октомври 1914 година.
Марија Коева, ќерка на Тодор Александров, тврди: “Навистина, мојот татко се откажа од потписот на Мајскиот манифест, бидејќи не сакаше ВМРО да се болшевизира и да биде партија, туку да си остане татковинска патриотска организација се додека Македонија не стане држава“.

Содржината на Мајскиот манифест, навистина, е составена токму по налог на Тодор Александров, меѓутоа, објавениот Мајски манифест не е соодветен со оригиналот, што е причина Тодор Александров да се откаже од потписот. При објавувањето на Мајскиот манифест се присутни нечесни игри, кои се уште не се обработени во нашата историја.
Ванчо Панзов од Свети Николе, синот на телохранителот, тврди дека прво е убиен татко му Панзо, а потоа Тодор Александров. „Роден сум посмртче во Свети Николе, а српските власти шест месеци не им дозволиле на мојата мајка да ме крсти, само затоа што татко ми бил телохранител на Тодор Александров. Мојот татко не е бугарски агент, ниту бугарски полицаец, а ако бил тоа, тогаш целото семејство ќе го префрлеше во Софија, како што обично го прават тоа шпионите.
Панче Коцев Иванов од с. Врсаково, Штипско, вели дека Тодор Александров имал привидение. Кога на грб го пренесував преку реката Брегалница ми го кажа следното: “Ќе дојде ден Македонија ќе биде држава, но јас нема да дочекам“.

Во 1918 година, Тодор Александров ќе ја обнови Македонската револуционерна организација, кога сите сметаа дека Македонското прашање е погребано. Тодор Александров се појавува на хоризонтот и со игла започна да копа извор, нагласувајќи дека македонското прашање не е бугарско, туку македонско државно прашање. Во времето кога Александров влегувал и дејствувал во Вардарска Македонија, кралска Југославија ангажирала 35.000 војници, жандари, граничари, четници, жандарски станици и гранични пунктови. Од вкупно 17.000 жандари што ги имало во Југославија, 12.000 биле распоредени во Македонија. Во таква околности Александров влегува во Вардарска Македонија како човек од теренот, во кого се крие скромен лик на човек кого го јадат вошките по македонските села, хранејќи се со црниот леб на сиромашниот селанец. По македонските планини, каде што се неговите “канцеларии“, прима странски дипломати и новинари и дава интервјуа. Води преговори за Македонија во Лондон, Рим во Виена. Дипломатите во Лодон се изненадени од неговите солидни познавања на состојбите на Балканот, кога “наведува дека насилството на Балканот ќе создаде насилство и во Европа“. За Александров се испеани повеќе народни песни, па затоа не е логично еден револуционер, кој е опеан од народниот гениј, да се прикаже како предавник.
Кога е убиен Тодор Александров, најмногу се радувале Бугарите и Србите. Бугарите велеле: “Мртов, но употреблив“, Македонците, пак, велеле Македонија умре, а од странските дописници ќе биде забележан како македонски Робин Худ.

Една многу интересна работа која не е позната многу во Македонската историја а е забранета во Бугарската историја,имено по неколку годишното исчекување на Тодор Александров да Бугарскиот цар го исполни своето ветување кое го дава на Македонските револуционери за време на 1 светска војна и да прогласи автономна Македонија која под покровителство на големите сили би се обединила со вардарскиот и егејскиот дел Тодор Александров го праќа последниот ултиматум до владат и Бугарскиот цар за негово делување и исполнување на договорот.

Царот и Премиерот Бугарски во паника го признаваат Македонското малцинство и од страв на делување на Тодор Александров против државата се зближува со Сандански кој формира партија и пушта свои луѓе во Бугарскиот парламент тврдејки дека само на демократски начин Бугарија ке ја признае Автономна Македонија,но Александров кога дознал за тоа ги подигнал на оружје сите Македонски комити кои биле распоредени во Македонија (Вардарска, Егејска и Пиринска) – во еден натпис во весникот Илинден оваа општа мобилизација се опишува како второто Илинденско востание но било и повеке од тоа.

Александров вооружал и ставил на готовс 150 000 Македонски комити низ цела Македонија кои биле спремни на повикот „Слобода или Смрт“ да го дадат својот живот за Војводата Александров.Четите требале да се соберат на едно место за да тргнат на конечна битка за Македонија.

За четири дена го завземал Ќустендил,ги разоружал Бугарските полицајци и војска и ја осигурал границата на месноста Мал Завој кој гледал на Крива Паланка,Ќустендил го држел под власт цели 24 дена за кое време планирал напад и влез во Вардарска Македонија чекајки над 100 000 Македонски комити од цела Македонија.

Првите 35 000 комити ги распоредил околу градовите Паланка,Кратово и Куманово и се спремил за вооружена пресметка со Српската војска.5 000 Македонски комити оставил во Ќустендил а другите 12 000 од 17 000 кои го заземале Ќустендил ги повел во битка, но на излез од Ќустендил кај селото Ѓуешево, Бугарската војска координирана со Српската, која чекала од другата страна на границата, го сопрела на преговори.

Тодор Александров чекајки ги 100 000 комити од Егејска и Вардарска Македонија увидел дека е надброен и се сложил на преговори. Бугарската војска го оставила да се повлече од Ќустендил и да ги разоружа Македонските комити со цел да се почнат преговори за Автономна Обединета Македонија.

Неколку месеци по оваа акција Тодор Александров е убиен од зли предавници.

Семејството на Тодор пред неговиот гроб:

Патувањата на Тодор Александров се рамни на царски патувања, таму каде Ќе стаса Тој, на пример, во некоја далечна долина, долината добива живот, зад секое дрво будно стои стражар, секој жбун во шумата крие две очи, а селаните се собираат крај патеките изговарајки ги во шепт зборовите: “Тодор ќе минува оттука.“

( генерал Томсон во весник Тајмс, Лондон 1923 год.)

Македонците се обединија околу нивната стара институција ВМРО, која како и секогаш предизвикува сеопшто восхитување. Тодор Александров, сакан и уважуван од целиот народ, го зеде во свои раце раководењето со движењето. Роден е во Македонија, 42 годишен. Тодор Александров го посвети својот живот на македонската кауза уште кога беше на 18 годишна возраст. Тој е учител, човек со нескротлива енергија и строга моралност, народот го вика СТАРИОТ и го почитува. Војводите и комитите му се предани до крај. Таа предност е објаснението за неуспехот на српските и грчките власти, да му ги откријат скривалиштата и покрај тоа што Србија, за неговата глава таксува 700.000 динари. Тодор Александров се движи низ цела Македонија како АПОСТОЛ, тој ги посетува сите предели еден по друг. Влегува во села и градови ги собира жителите, им говори, ги советува. Тој никогаш не организира мерки за лична заштита, селаните му се предани, сите знаат каде оди и никој не помислува за предавство, напротив, сите жители на Македонија го чуваат на штрек. Александров е опкружен од една сила која не дозволува негово факање

(Колинз, за весникот Чикаго Дејли Њуз)

Тој нема да го остави оружјето се дотогаш, додека Македонија не добие слобода. Неговата верба Ќе издржи пред било што. Стари жени, деца, сите работат за ослободителното дело, сите се еднакво предадени на делото и умеат да ги чуват тајните што им се доверени. За комитите на Тодор Александров животот не значи ништо, кога се работи да се посвети за тоа свето дело, за слободата.

(Коментар на публицистот Лонг во унгарскиот Весник, Еко Де Данјуб”, 06.01.1024 год.)

Јас си замислував да сретнам еден страшен управувач, фанатичен и екзалтиран. Но, пред мене стоеше сосема поинаков човек. Слаб, доста висок, бледо лице, правилен профил, со прошарена брада, живи очи, понекогаш умислени, но постојано нежни. Тодор Александров, кој е на 42 години зборува спокојно, слатко, без гестови дури и за најважните прашања, за татковината и за себе. Неговото спокојство и ладнокрвноста предизвикуваат задоволство. И покрај тоа што тој човек е душата на Македонската револиција, има една железна волја, а неговиот решителен дух не престанува да ги восхитува оние кои го опкружуваат”.

(Публицист Пол Ерно, Весник Журнал”, Париз, 1924 год.)

Какви се плановите на тој човек, кој само со еден гест може да ја крене Македонија на нозе? Каде се наога Тој? Поставете ги прашањата на кого сакате, никој неможе да Ви одговори. Белградската влада нуди огромна сума пари на оној што Ќе го донесе жив или мртов Тодор Александров, а тој независно од големите опасности го продолжува своето дело како АПОСТОЛ. Денес тој е највлијателниот ме”у сите Македонци кои се стремат кон независност на Македонија. Неговиот живот е легендарен, тој носи иста униформа како и неговите комити, живее ист живот со комитите, се движи пеш како и другите, спие на земја, честопати се храни само со леб, носи пушка со 250 патрони, бомби, двоглед и раница во којашто е сместена архивата. Тој е војник и дипломат истовремено, тој е шеф на партизанските одреди. На прашањето: дали не се плаши, Тој ни одговори: Ни најмалку. Јас знам ни рече Тој се што се случува на 20 километри од околу нас. Македонија сака независност со главен град Солун. Македонците денес бараат независност во границите на Македонија пред 1912 год., тоа е нашето барање пред Европа. За Србите има само два начина за да ни одговорат: или дефинитивно да не уништат, или да ја признаат нашата независност”.

(Париски Журнал, септември 1923 год.)

Тодор Александров припаѓаше кон оние ретки, но целосно исполнети мажи со сопствена мисија, кој не живееше свој живот, а го живееше животот на својот народ. Непретенциозен, скромен, но притоа со нескршлива енергија и разум, секогаш имајќи ја пред очите големата цел. Се уште го гледам тој редок човек, макар што поминаа 10 години откако го сретнав и зборував со него за прв и последен пат. Освен Лав Толстој никој друг не ми остави таков неизбришлив впечаток, како Тодор Александров.

(Од Спомените на професор Ханс Јубербергер)

Колку голема била љубовта на Тодор Александров кон својата татковина, за да може да го победи како очајот, така и тешката болест на неговите ослабени гради и да вдахне вера кај цел еден народ, да го исправи одново на нозе подготвен за борба? Каква голема човечка особина и каква железна енергија е потребна да го поведеш одново еден осакатен народ по толку преживеани катастрофи. Факт е дека Тодор Александров во тој однос е единствениот историски пример. Дури сега го разбираме смисолот на искажаните зборови од странец кој вели дека не познава помаркантни личности на векот од Лав Толстој и Тодор Александров. Секој еден од тие титани беше единствен не само во своите татковини туку и во светот. А такви луге во историјата не се повторуваат. Ете зашто е толку голема тагата за великиот Тодор Александров. Ете зашто цел народ со стравопочит и благослов го шепоти името на “СТАРИОТ” на верниот свој водач. А за младите: ја преобразува тагата што ги стега во срцата, во волја и енергија за предана служба кон народот.

(Т.Александров во издание на македонската Студентска корпорација Скопје,1943)

Судбината ни определи уште една од најтешките жртви, која ги раскина срцата на сите прогонети Македонци и ја потопи во јад нашата намачена страна (Македонија). Злокобната вест за тоа грозоморно дело што го прекина животот на најдостојниот и најголемиот син на револуционерна Македонија, ја порази со својата одвратност целокупната македонска емиграција во Америка, која што е растреперена, восхитена од великото дело на ВМРО и благовее пред подвизите на нејзиниот прв водач и татко, Тодор Александров.Тој железен човек го обединуваше во себеси целокупното величие на македонскиот дух Историјата на неговиот живот е и историја на револуционерното движење Потомците Ќе им ги запишат имињата на оние (на убијците) со презир на нови ЈУДИ и нови Херостратовци затоа што тој е најсаканиот наш брат, татко и другар носител на народниот маченички крст и на светиот стремеж за самозачувување и поради тоа и сите оние од Европа и од другите страни, а кои се восхитуваат од големото во човекот, за слободата на народите Ќе ги симнат шапките (пред делото на тој покојник). Тодор Александров ја носеше татковината во срцето, во крвта и во целото тело. Александров Ќе биде спокоен и во гробот, бидејќи тој не беше и не е самСветиот блесок на неговиот подвиг Ќе го озорува патот на илјадниците следбеници се дотогаш додека не се извојува слободата на нашата несреЌна борбена татковина

Поклон пред големината на светоста на АЛЕКСАНДРОВОТО ДЕЛО.

(ЦК на Македонските политички организации, Индијанополис 24-ти септември 1924 год.)

Со своите високи квалитети, и покрај физичките страдања поради болест, која не простува, Александров беше станал легендарен конспиратор, кој дејствуваше неуморно на планините во Македонија. Неговата врховна цел беше независноста на Македонија, која во една самостојна држава Ќе ги вклучи деловите кои сега припагаат на Југославија, Грција и Б’лгарија, и така создавање на еден нов фактор за мир и балканска спогодба.

Грчката и српската политика по тој начин го принудија Тодор Александров и Македонската организација да започнат една енергична борба. Во еден период од три-четири години македонскиот шеф ги сплоти околу себе сите малцинства, незадоволни од режимот установен во Македонија после мировниот договор

(Весникот Трибун де Женев од 24.09.1924 год.)

Тодор со неговото семејство:

Тодор Александров е единствен водач на ВМРО, чија парола на самата организација била „Македонија на Македонците“. Вечна му слава!

Advertisement

Macedonia and Greece: Two Ancient and Separate Nations – John Shea 1997 pp.23-35.

June 1, 2008

“To get to the real Macedonians we need to start a little before the time of Alexander the Great. If we go too far back, say to the seventh century B.C., we find that Macedon was a tiny little piece of land that no one today would really be interested in. It was an area that could be covered on horseback in a day’s ride. Macedon at first included the area immediately east of Lake Kastoria and east and north of the Haliakmon River. Certainly there is little glory to claim from this period of Macedonian history. By the fifth century B.C. the kingdom had been extended eastward to what is now the Struma River, and a century later the Macedonian homeland was extended to include all of the territory West of the Nestos River.’ In the time of Philip II and his son, Alexander the Great, the Macedonian homeland was at its largest, and Macedonian power was at its peak. This seems the obvious era in which to begin our enquiry.

Modern Greeks prefer to think of the ancient Macedonians as Greeks. This was part of their justification for taking a part of Macedonia by conquest earlier in this century, and is still used to justify their present international position. Greek arguments frequently focus on the time of Alexander because of his undoubted influence in spreading Hellenic culture to distant parts of the known world. It is clear, too, that they gain some satisfaction from imagining some family connection with that extraordinary figure. However, the modern Greek ideas would have been rejected by both the ancient Macedonians and the ancient Greeks.

If we start by looking at modern Greek discussions of these ideas we can then consider what historians have to say about their arguments, point by point. We get some of the flavor of Greek attitudes in the Greek publication Macedonia, History and Politics (published by George Christopoulos, John Bastias, printed by Ekdotike Athenon S.A. for the Center for Macedonians Abroad, and the Society for Macedonian Studies, 1991). This is a publication available in Greek embassies and distributed to Greek communities and multi-cultural organizations throughout the English-speaking world. The author of this book considers that the use of the Greek language by Macedonians is proof of their Greekness. In passing we might reflect on the modern use of English by many countries as a convenience for trade or war, and note that this usage proves nothing at all about the ethnicity or culture of the users. However, the author of Macedonia, History and Politics claims that the dissemination of the “Greek language and Greek culture throughout the known world by Alexander the Great and his Macedonians provides the most irrefutable confirmation” of the unity of the Macedonians with the other Greeks.

To explore thoroughly this issue of the proposed Greekness of the Macedonians, we need to consider evidence from a number of quarters. If the early Macedonians were Greek you would expect that (a) there might be clear evidence that the language of the Macedonians was a dialect of Greek, rather than a separate branch of the Indo-European language group; (b) writers of the time would have recognized Macedonians as Greek rather than as foreigners and would have spoken about Macedonia as though it was a part of Hellenism; and (c) historians today would speak of the ancient Macedonians as though they were Greek in ancient times. As we will see, none of these ideas is unequivocally supported.

Linguistic Evidence

In questioning the significance of the use of Greek by the ancient Macedonians we need to sort out some of the linguistic history of the Macedonians. Firstly, the language of the original Macedonians, whatever it was, existed long before Macedonia became a powerful state. This is before the time of the great kings Philip II and Alexander the Great. The name “Macedones” originated many centuries earlier, and probably came from the “real” Macedonian language. If the Macedonian language was recognized as Greek, and understood by Greeks, you would expect that this was the language used by the great Macedonian kings in a formal or legal context. But it was not.

We know with some certainty that Attic Greek, which came from much farther south (around the Athens area) and was being used in other parts of the world as a trade language, was used more and more as the language of state and used also in Alexander’s multi-cultural army. No linguist accepts that this language was the original Macedonian. So we have clear evidence that the Greek used by the Macedonians was a new language. Therefore one cannot argue that the use of this language proves any linguistic associations between the original Macedonians and Greeks.

Many scholars have concluded that the ancient Macedonian language was not a Greek dialect and that it was more or less related to the languages of Macedonia’s northern neighbors, the Illyrians and the Thracians. These scholars include Muller and Mayer, writing in the nineteenth century, and Thumb, Thumb-Kieckers, Vasmer, Kacarov, Beshevljev, Budimir, Pisani, Russu, Baric, Poghirc, Chantraine, Katicic, and Nerosnak, writing in the twentieth. Here attention will be given to sources more readily accessible to those who want to inquire further.

The problem for modern-day linguists is that not a single sentence of the original Macedonian language has been retained. All that is left are records of proper names and isolated words -which, as historian E. Badian of Harvard University points out, is hardly sufficient basis for judgments about linguistic affinities.’ We do know that the Macedonians increasingly came to use a southern form of Greek in their formal dealings. Traian Stoijanovich tells US3 that in the fifth century B.C., the Macedonian rulers abandoned Macedonian and began using Attic Greek for public administration. This did not change the attitudes of the Greeks, who still regarded the Macedonians as barbarians.

However, Stoijanovich says it is not known whether the ancient Macedonian language was an independent language or a Greek dialect into which a non-Hellenic vocabulary and certain other non-Hellenic traits were introduced. Like other historians, he considers it quite possible that Macedonian was the language of the ruling class and that a considerable proportion of the subjects of the Macedonian chiefs spoke other languages.

Peter Hill, author of the section “Macedonians” in the official Australian bicentennial encyclopedia, The Australian People (perhaps 200,000 Macedonians live in Australia), writes:

What is certain is that Alexander’s mother tongue was not Greek. Alexander enjoyed a Greek education and adopted Greek as the language of his empire but to claim that that made him Greek is to suggest that the Irish and the Indians are really British because they have adopted English for administrative purposes.

Like Hill, E. Badian refutes the assumptions that a nation is essentially defined by a language and that a common language implies a common nationhood. He argues that this latter idea is patently untrue for the greater part of human history and to a large extent even today. The formal written language of ancient Macedonians was inevitably Greek, as was the case for various other ancient peoples. There was really no alternative. However, this in no way assures good relations between peoples, nor does it necessarily show any consciousness of a common interest. What is of greater historical interest, Badian says, is the documented evidence that Greeks and Macedonians regarded each other as foreign.

The use of the Macedonian language by Alexander’s infantry. The Macedonian kings, Philip and Alexander, favored Hellenization and encouraged the use of Attic Greek in their administrations, but the use of this foreign tongue was not foisted upon ordinary Macedonians. Although at least some of Alexander’s Greek companions knew the Macedonian language, having come to Macedonia at an early age, Alexander never tried to impose Greek on his Macedonian infantry or to integrate this infantry with Greek units or Greek “foreign” individuals. Alexander’s infantry continued to use the Macedonian tongue even late into his Asian expeditions. Badian describes some convincing cases in which Macedonian troops could not follow commands in Greek. For instance, during his argument with Clitus, which led to his good friend’s death, at the end Alexander is said to have called for his guards in Macedonian when he felt his life threatened. Badian rejects the idea that this was a reversion to a more primitive part of his psyche, under stress. He prefers the simpler explanation that Alexander used the only language in which his guards could be addressed.

To establish his case, Badian quotes a surviving papyrus fragment that seems to be the only good source to reveal the facts of the infantry use of Macedonian. This fragment tells of a battle, early in 321 B.C., in which the Greek commander Ambiance faced the Macedonian Neoptolemus with his Macedonian phalanx. Wanting to have the Macedonians join him rather than fight him, Ambiance needed to convince them of his superior position. The story continues:

When Eumenues saw the close-locked formation of the Macedonian phalanx … he sent Xennias once more, a man whose speech was Macedonian, bidding him declare that he would not fight them frontally but would follow them with his cavalry and units of light troops and bar them from provisions.

Badian tells us that Xennias’ name reveals him to be a Macedonian. Since he was with Ambiance he was probably a Macedonian of superior status who spoke both standard Greek and his native language. Ambiance needed this interpreter to transmit his message. This means that the phalanx had to be addressed in Macedonian if they were going to understand. Ambiance did not address them himself, although this was the common way for leaders of the time, nor did he send a Greek. Badian concludes that Greek was a foreign tongue to the Macedonians. Similarly, Alexander used Macedonian to address his guards because it was their normal language, and he had to be sure he would be understood. It also seems clear that educated Greeks did not speak the Macedonian language unless (presumably) they had grown up with Macedonians and learned it from their childhood friends, as some of Alexander’s Greek companions must have.

Other facts are consistent with this argument. Philip II seems not to have used any Greek commanders for his Macedonian troops. Presumably, the first generation Greek immigrants into his cities had not learned the language. It is also a fact that Ambiance, the commander in the story above, was notorious for the trouble he repeatedly had in getting Macedonian infantry to fight for him, even though he was an able leader. His problem was probably not simply his troops’ antagonism to the fact that he was Greek. His problem was that he could not directly communicate with Macedonian soldiers. In the end this defect cost him his life.

Political reasons for the use of the Greek language. Considering the use of Greek as the language of command in Alexander’s armies, R.A. Crossland concludes that this development was a matter of administrative efficiency. Although it was the Macedonians who had to learn Greek at first, the same requirement was made of at least some of his Persian troops after many conquests. For a long while Alexander thought that Greek was the best language to use as the common medium of communication among the peoples of his empire, “and not because Macedonian was similar to it.” Nevertheless, as we have already noted, even by the latter part of his Asian campaigns, Alexander’s infantry still did not speak a Greek language.

In other words, a very important reason for Hellenization of the Macedonians was their new role of political power-broker. The Greek language was available in written form and was widely used throughout the Macedonian sphere of influence. It was a very convenient vehicle for use in creating an international empire, something that both Philip and Alexander hoped to do. Its use may have also have led to some appeasement of Greek hostility towards the dominating Macedonians. All of these are sound reasons for choosing to use the Greek language as the tongue of administration throughout the expanding empire. However, after a time the value of Greek culture to the Macedonians’ cause began to fade. Eventually Alexander began to think in terms of a blending of the diverse cultures of his great empire. Perhaps in order to appease his new Persian subjects, it was now the blending of Macedonian and Persian that mattered, rather than the blending of Macedonian and Greek.

Macedonian attitudes to the Greek language. For the most part we have little information on Macedonian attitudes to the Greeks or their language. Badian reminds us that no Macedonian oratory survives, since the language was never a literary one. However, he concludes that the existence on both sides of a feeling that they were “peoples of non-kindred race” is very probable. The language barrier would keep this awareness alive, even though the literary language of educated Macedonians could only be Greek. That fact was as irrelevant to ordinary people, and perhaps even to those of higher status, as was the Hellenization of the Macedonian upper class. Badian gives a more recent example of a similar phenomenon. In eighteenth-century Europe, French language and culture prevailed amongst people of education. In fact, during the early part of the eighteenth century the language and culture of the German royal courts, including that of Frederick the Great in Prussia, were French. Most of the books published in Germany in the first half of the century were in Latin and French! Thus upper-class German ladies might write only in French, yet this did not mean that they were French or even Francophile. Badian suggests that Clitus’ anger toward Alexander was representative of a persisting antagonism to Greeks and their ways seen among all classes of Macedonians. He says that these feelings are most clearly evident where the historical record deals with ordinary people, like the Macedonian infantrymen referred to above.

The linguistic character of ancient Macedonia. Arnold Toynbee asserts that the Macedonians of all ancient historical periods spoke Greek. He argues firstly that “they (the Makedones) were already Greek speaking 150 years to 200 years earlier than Augustus’ time.” This observation would seem to be of little weight in the present discussion since we have already noted the increasing, and deliberately chosen, use of Attic Greek by the Macedonian nobility. The use of a language from a distant location by a limited number of noble families tells us nothing about the native tongue of the Macedonians of the fourth century B.C., the Anglo-Saxons of thirteenth century England, or the Prussians of early eighteenth century Germany.

Nevertheless it is worth looking at Toynbee’s point a little further to uncover its internal inconsistencies. Toynbee describes an occasion in 167 B.C. when L. Aemilius Paulus announced in a public speech at Amphipolis the Roman government’s decisions for the settlement of continental European Greece. This speech was delivered in Latin, but there was a Greek translation of the speech “for the benefit of Paulus’ audience which was drawn from all parts of Greece.” From this Toynbee concludes that at this stage the Macedonians were Greek-speaking, since in the public meeting place at Amphipolis, the majority of the listeners must have been Macedonians. Yet Toynbee himself states that the Greek translation was provided because the audience “was drawn from all parts of Greece.” However, if we follow Toynbee’s line that we are dealing with a diverse group of native Greek speakers, many of whom were Macedonian and who, according to Toynbee, spoke a dialect of Greek that no other Greeks could understand, it is asking a bit much to expect us to believe that these representatives suddenly all understood the same “Greek”- that is, unless the “Greele’ that was used was the koine, the international version of Greek developed from Attic, that was widely spoken in this area of the empire at the time. The audience was made up largely of leaders of one kind or another, people who were most likely to speak such a language. It is likely that virtually any trader, businessman, administrator, or political leader of the time would have spoken this language (or would have been in the company of an interpreter who could), as well as his own vernacular and perhaps other trade or administrative languages as well. Thus the translation of Paulus’ speech into Greek tells us absolutely nothing about the native language of the Macedonians or of anyone else.

Toynbee presents other arguments based on linguistic analysis to support his contention that the Macedonians were native Greek speakers. He asserts that Macedonian is Greek based on the “Greekness” of the word “Makedones” and its variant “Makednoi,” Macedonian place names, the names of the members of the Argead house, all recorded Macedonian personal names, the names of Macedonian from Upper Macedonia, the names of the Upper Macedonian cantons, the names of the Macedonian months, the majority of which he claims as Greek. Though at first glance this kind of analysis seems weighty, the counter-arguments are at least as powerful.

An issue that we have to deal with here is what constitutes a “Greek name.” It is generally accepted that Indo-European Greeks, Illyrians, Thracians and others settled in the Balkan Peninsula in the fourth, third, and second millennium B.C. As we will see later in more detail, it has been argued that only 40 to 50 percent of the vocabulary of Greek is Indo-European in origin and that 80 percent of its proper names cannot be explained as Indo-European.9 At least two possibilities might explain the presence of such linguistic forms in ancient Greek. One is that pre-Hellenic cultures were non-Indo-European and that the Greek newcomers adopted many proper names and other words from those peoples. Alternatively, the words might have been introduced by conquerors and settlers from the Levant and from Egypt in the second millennium B.C. In either case it is quite possible that such words came into Macedonian and other Balkan languages in the very same way. Thus both languages might have borrowed from others. If we favor the modern view that the pre-Hellenic influences in Greek are non-Indo-European, and we take into account the observed fact that place names often tend to last through conquest and assimilation, its would be reasonable to assume that some of the supposed “Greek” place names found in the “Macedonian” language are in fact pre-Hellenic names.

It is easy to find modern examples of the same phenomenon. Both France and Germany have many Celtic place names yet do not speak a Celtic language, or even the same language. The people of England are “British,” a name based on a Latin word formerly applied to a Celtic-speaking people and now referring to an Anglo-Saxon people. A study of the word “British” does not help us to determine what language the British speak. It is certainly not Latin, yet there is historical evidence about the use of Latin in Britain, the same kind of evidence that is trotted out to prove that the Macedonians were Greek. For instance, since English coins have Latin on them, we might conclude that the British speak Latin, following the argument that it would not make sense to use a language no one could read on such common items. Similarly, many English parish churches have collections of epitaphs in Latin, dating from the Middle Ages. Classicist Andy Fear points out that most of the population of medieval England could not even read English, let alone Latin. Obviously, the significance of surviving Greek texts from Macedonia must be treated with caution. Fear notes, too, that Greek inscriptions from ancient Macedonia are in a mixture of Greek dialects. It is much easier to believe that this could occur if Greek was alien to Macedonia, instead of the common language. If the latter were the case, we might expect to see a consistent form employed.

If we study the month names used in England and France, we can see that they resemble each other. This is not a basis for concluding that French and English are the same language. All one can reasonably conclude is that there has been similar heavy influence across these two languages. To say, for such superficial reasons, that Greek and Macedonian are the same language is to make far too much of a little thing. We must remember also that much of the history about ancient Macedonians that is passed on to us comes through Greek sources, and names are likely to have been shaped into Greek forms for a myriad of reasons, including the likelihood that Greek writers may not have been able to pronounce other tongues. A modern analogy would be to think that France is a German-speaking country because when reading a German textbook one comes across the name “Frankreich” ruled by, say, Karl rather than Charles. It is easy enough to find English forms of foreign place names that look far removed from their native form; Florence for Firenze, and so on.

In his essay “Linguistic Problems of the Balkan Area in Late Prehistoric and Early Classical Periods,”o R.A. Crossland directly addresses the issue of the linguistic character of ancient Macedonian. Crossland points out that the principal languages of the Balkan region in question* appear to have been Illyrian or an Illyrian language group; Thracian or Thraco-Dacian; and Macedonian. When it comes to the language of the Macedonians, Crossland takes a position very different from modern Greek writers. He rejects the idea that the Macedonians and their language were of Mycenaean origin. Then he goes on to consider linguistic and archeological evidence about the possible origins of Macedonian and in so doing directly contradicts Toynbee.

Crossland points out that the territory of the Macedones at the beginning of the fifth century B.C. seems to have lain between Tymphaea in the west, Pelagonia in the north and the river Axius in the east, but so far no category of place-names that we can identify as “Macedonian” has been identified in this area, and no inscription in Greek earlier than the late fourth century B.C. has been found in any part of Macedonia. Thus we have no substantial evidence about the nature of the Macedonian language in the time that it was most exclusively used (before the fifth century B.C.), but neither do we have evidence of any Greek language being in use at that point in history. The use of Greek came later.

Crossland says that the names of Macedonians mentioned in fifth- and fourth-century sources are almost all either certainly or possibly Greek, but he argues that this is not significant, since members of one people often borrow names from another whom they regard as culturally superior. Certainly the Macedonian craze for things Greek, including Greek education for the children of the upper classes, suggests such an attitude.

Next, Crossland points out that the ancient writers of the time gave imprecise information about the language of the Macedonians. None of the ancient Greek writers gives a detailed statement about the language that the Macedones spoke. The limited evidence that remains consists of words preserved by Greek lexicographers, especially Hesychius, from about the fifth century A.D. According to Crossland, these words were listed as “used by the Macedonians” or “used in Macedonia” without any indication of the origins of the words. Crossland also cites several other authorities who confirm his conclusions.

Regarding the ancient writers’ capacity to recognize significant linguistic features, Crossland agrees with Toynbee in pointing out that when language and speech seemed very different the ancient writers might have had difficulty in making correct classifications. We do not have an understanding of the details of their systems for classifying language. However, we need to remember that only in very recent times have linguists recognized the many languages that make up the Indo-European group. Crossland says that it is difficult to know whether one group of Greek speakers, say the Athenians, would have been able to recognize really different dialects of Greek, or whether they would have been influenced by differences of culture to classify such dialects as barbarian.

Crossland says that the evidence available is too sparse and unsatisfactory to tell us conclusively whether Macedonian was a dialect of Greek or a distinct language. He notes that another authority, N. Hammond, has actually concluded that Macedonian was a dialect of Greek, based on interpretations of information in ancient sources about the status and use of Macedonian under Alexander the Great and his successors. However, Crossland is skeptical of Hammond’s reasoning and says that better evidence would come from comparative linguistic study.

Crossland says that two kinds of evidence would help us to conclude that Macedonian was a dialect of Greek. Firstly, we would have to be able to observe or reconstruct its sound system and morphology in a way that would reveal any similarities to recognized ancient Greek dialects, and any contrasts to other Indo-European languages. Secondly, we would have to know whether speakers of most of those Greek dialects could understand and be understood by Macedonians. But none of the necessary evidence is available. The lexical items thought to be Macedonian are too few and uncertain for any useful reconstructions of the language’s sound system or morphology, and no Greek writer of the fifth or fourth century B.C. states explicitly whether Greek speakers such as the Athenians could understand the native speech of the Macedonians. Crossland says that these Greeks seemed to have had no difficulty in communicating with the Macedonian court, but this is probably because the royal family of Macedonia, and perhaps most of the nobility, spoke Attic Greek fluently. At home with their families or with their own clansmen they probably used their native tongue, Crossland believes.

We do not know either what form of “international” Greek speech might have been used in Macedonia since there are no substantial inscriptions in Greek from Macedonia earlier than the third century. The Greek speech used might have been Attic or an early form of the koine deriving from it that was already spoken even more widely in the Balkans before Alexander’s conquest of the Persian Empire.

The information about supposedly Macedonian words given by ancient lexicographers may not be very reliable. Along with words that were a part of the real Macedonian tongue in the fourth century B.C., they might have listed words and usages typical of the variety of Greek that was used in Macedonia from the third century onwards. They may also have included words that were special to the Macedonian armies. Some Greeks in the early Hellenistic period may even have regarded as Macedonian words that belonged to the koine as a whole, but not to Attic. We have no way of knowing the underlying basis for classifying words as belonging to one language or another.

Crossland is very critical of Kalleris, a Greek writer who tries to make a case from a linguistics standpoint for Macedonian being a Greek dialect. It is worth looking at this material in detail because of its apparent thoroughness, and because of its relevance to Toynbee’s arguments.

In an examination of the 153 words that are described as Macedonian in ancient sources, Kalleris considers that well over three-quarters of these words are Greek. Crossland finds this quite unconvincing. First, he says, a third of these words have no satisfactory etymology. Second, he says that a further 44 items should be disregarded as being false forms in the sources from which they came. They are simply adjectives of Greek formation based on place-names. Although these words seem to be Indo-European, they could belong to an Indo-European language other than Greek. Some of them might be military or technical terms which are Attic in form and were borrowed from Attic Greek in the fifth or fourth century.

Third, Crossland argues, if Macedonian was a dialect of Greek it is extremely unlikely that it would have been similar to Attic Greek. The original Macedonians did not come from the area of Athens and share no history with the Athenians. This means that the Attic words are a false lead, just late borrowings from Greek. It would be much more convincing, perhaps crucial, to find Macedonian words that were not specifically Attic but which occurred either in a considerable number of Greek dialects or in some of the dialects that were spoken in areas adjacent to Macedonia. Kalleris gives fifty-one words of this kind. Many of these words occur in Doric or other West Greek dialects or resemble words in these dialects. However, it is quite possible that these words were borrowed from West Greek dialects or from Thessalian, particularly since all except eighteen of them are the sort of words which the Macedonians might well have borrowed from their neighbors. They include titles of gods, names of festivals and months of the year, military terms, and names of objects that they might have learnt from neighbors to make and use. Such words are often borrowed from neighboring groups, so their existence in Macedonia is not convincing evidence that they were originally Macedonian.

Fourth, the remaining eighteen words, none of which corresponds exactly in meaning or form with Greek words, seem insufficient to make a case for classifying Macedonian as Greek. Once again there is the possibility that the words were borrowed from neighbors. At the western and southern borders of Macedonia were tribes speaking different Greek dialects, and we know that the Macedonians were in contact with these peoples. The Thessalians to the south are particularly likely to have been influential since they were culturally and politically more advanced than the Macedonians before the fifth century. They are likely to have influenced the Macedonians particularly strongly until the growth of Athenian influence. Herodotus reports on traditions in the same period of close contact between the Macedonians and the Dorians before the latter were supposed to have migrated southward.

Finally, though again it is hardly sufficient basis for any conclusion, there is one language feature evident in the surviving “Macedonian” words that points to the idea of a separate language. Macedonian seems to have had a phonological feature that marks it as different from Greek dialects. This is the correspondence of a sound written with B, to Ph in Greek. For instance, this would appear as something like Bilippos in Macedonian, and Philippos in Greek. Crossland says that this change puts Macedonian closer in phonology to Illyrian and Thracian than to Greek, but it does not mean that Macedonian was a dialect of either language.

Crossland is not convinced by claims that comments from writers such as Arrian and Plutarch in the first to second centuries A.D. (e.g. Plutarch, Ant. 27) show that Macedonians spoke a dialect of Greek as their native tongue. He says they are inconclusive since the expressions used are vague and might be referring to a “Macedonian style” rather than a “Macedonian language” or “dialect.” These descriptions would be just as likely if Macedonian was a distinct language as they would be if it was a dialect of Greek. Crossland points out that it is possible that Macedonian kings and their courts, soldiers and colonists might have continued to speak a second language in their homes and among themselves for some generations even though they spoke Greek for most practical purposes. After all, it is easy to think of examples of this kind of thing in more modern times. Crossland notes that Gaelic was used alongside English for generations by Scots who emigrated to America. It is still used in this way in some small communities in North America. Similarly, although English was used as the language of command and administration in British army regiments recruited predominantly in Wales, the Welsh language was still used privately.

Like historians who have examined this question, Crossland suggests that Alexander may have required Macedonians in his armies to use Greek as the language of command, just as he required many Persians to learn it (Plut. Alex. 43.7), because it was efficient, and because he thought it the language best suited to serve as the common medium of communication among the peoples of his empire. This kind of strategic decision does not require that Macedonian should have been similar to the new “international” language.

In summing up, Crossland says again that the evidence does not indicate convincingly that Macedonian was a dialect of Greek rather than a separate Indo-European language. Even Toynbee, who is persuaded in the opposite direction by the very flimsy evidence we have considered above emphasizes that the evidence is “fragmentary, … confused and self-contradictory.” In practical terms this suggests that modern Greeks may have to look elsewhere for convincing evidence that ancient Macedonians were Greek.”

The Flag Dispute between Greece and the Republic of Macedonia

April 18, 2008

Introduction

Official Greece accuses its northern neighbour, the Republic of Macedonia for “stealing the Ancient Greek heritage”, which according to the Greek side also includes Ancient Macedonia and its symbols, one of them being the so called Sun of Vergina. The symbol was once used as an emblem on the flag of the Republic of Macedonia, which caused a dispute between the two countries (actually it was an unilateral protest from the Greek side).
Greece is so fast in accusing other nations for “stealing history” that she forgets that  she is the one that actually stole a symbol of another nation- an old English flag:

Whoops! Who’s the real thief now?

Photobucket - Video and Image Hosting Photobucket - Video and Image Hosting
Left: The flag used on the ships of the colonial English Honourable East India Company established in 1600; Right: The modern Greek flag initialy adopted in 1822. So, Greece nicked a foreign flag, changed the colors.. and Voila! We have a flag! Before you disagree, count the number of the stripes, both flags have 9. The Greeks claim that they represent the 9 sylables of their Independence War motto: “Elefteria i Thanatos!” (“Freedom or Death!”). Why should a 17 century English flag also have exactly 9 stripes then?  The Greek cross in the canton is evidently stolen from the red English St. George’s cross and re-painted in white. Shame…
English Honourable East India Company flag historical drawing
The East India Company flag changed over time. There has been much debate and discussion regarding the number of stripes on the flag and the order of the stripes. Historical documents and paintings show many variations from nine to thirteen stripes, with some images showing the top stripe being red and others showing the top stripe being white. In any case, its obvious that the whole concept of this flag was stolen by Greece and incorporated in its modern flag.
Backround information

There’s a geographical region in South-Eastern Europe called Macedonia. It was a single geographical entity until the Balkan Wars in 1913 when it was divided between: Greece, Bulgaria, Serbia and Albania. Thats how Greece got its own province of Macedonia (~50% of the whole region), a province especialy rich with Ancient Macedonian history and archaeology. There, the greek government imposed a harsh policy of ethnic cleansing and assimilation against the native ethnic Macedonians, and it also supported a colonisation of Greek refugees from Asia Minor, following the Greek-Turkish War in the 1920’s. The part once given to Serbia, later succeded to liberate itself during the antifascist struggle in the WWII and to proclaim itself as the Socialist Republic of Macedonia on August 2nd 1944. However, the other parts of the wider Macedonian region remained under foreign Greek, Bulgarian and Albanian annexation.
That republic became a separate constituent country of the former Tito’s Socialist Federal Republic of Yugoslavia (a country- in- a- country). As such, within the communist Yugoslav federation, Macedonia had a statehood, its own government, state symbols, police, territorial army (home guard),  Macedonian Academy of sciences and arts, Macedonian Orthodox Church and even a bureau for foreign affairs.
During the breakup of Yugoslavia, it proclaimed independence in September 1991 and it became what is now the independent Republic of Macedonia with capital of Skopje.

The newly independent country was immediatly confronted by Greece. Official Greece denies the existence of a separate Macedonian nation, the existence of a separate ethnic Macedonian minority on its territory, and it perceived its neighbour as a threat to its northern province. Namelly, official Greece claims an exclusive right over the Ancient Macedonian heritage. Important elements of this are: the very name Macedonia and the Ancient Macedonian symbol, the 16-ray Vergina Sun (or Star), found in what is considered the alleged tomb of the king Phillip II, the father of Alexander the Great. Greece doesnt allow the Republic of Macedonia, which also claims relations to the Ancient Macedonia to use them in any way.


Thats why:

 • Greece, which has its own province of Macedonia demands that the Republic of Macedonia changes it constitutional name (although the UK which has a part called Northern Ireland doesnt demand from the Republic of Ireland to change its name; the US state New Mexico doesnt demand from the country Mexico to change its name).
 • Greece also demanded from the Republic of Macedonia to change its own national flag, which featured the Vergina Sun, claimed by Greece as a Greek symbol (though Ancient Macedonia was not one of  the city-states that comprised the Ancient Greek world, actually it was their worst enemy, just imagine: Jews claiming the nazi swastika as their symbol).


To achieve its goals, official Greece imposed an economic embargo on the Republic of Macedonia in the early 1990’s and started a nationalist lobbying campaign both at home and abroad. Then, the Republic of Macedonia followed a policy of peaceful coexistence with its neighbours. During the 1990s, it was the only former Yugoslav country which stayed away from the Yugoslav Wars and was often refered to as The Oasis of Peace.
As a result of the Greek pressure, the Republic of Macedonia was forced to make many concessions to appease its southern neighbour and to prevent a further conflict:

 • The Republic of Macedonia accepted to join the UN under a provisional name “the former Yugoslav Republic of Macedonia” ( F.Y.R.O.M. )
 • Certain changes were made to the Macedonian constitution (to show that the country doesnt have any territorial claims to Greece);
 • The national flag of the Republic of Macedonia with the Vergina Sun was replaced with a new different flag
 • The president Kiro Gligorov had to give a statement that the modern ethnic Macedonians are descendents of the Slavs who arrived in the Balkans in the 6th century, and who have nothing in common with Ancient Macedonia.


However, despite accepting to be named FYROM in the UN, the Republic of Macedonia rejected to change its constitutional name for domestic use, and for billateral use with those countries who do not object it. Thats how the Republic of Macedonia was recognized under its constitutional name by the USA, Canada, Russian Federation, People’s Republic of China, Turkey and many other countries.

The Flag dispute

Its claimed that the Ancient Macedonians often used a stylized depiction of a sunburst (or a starburst) as their symbol. It can be seen with 16, 8 or 12 sun rays on many archaeological artefacts. Sometimes it can also include a rosette decoration in the middle. One of the most popular version of this symbol is the 16 rayed Sun of Vergina, found on the larnax (coffin) which allegedly contained the remains of King Phillip II. The Vergina Sun is claimed as a historical symbol by both the Republic of Macedonia and Greece, which both also claim relation to the Ancient Macedonians. However, Greece demands full exclusive right to the Ancient Macedonian heritage and doesnt want to share it with anyone else. As a result, the two countries have a long term unresolved dispute.

In 1992, the newly independent Republic of Macedonia adopted a new flag which included the 16-ray Vergina Sun (on a red backround), which led to protests from official Greece. Under Greek pressure, in 1995 it was replaced with the current flag of the Republic of Macedonia, which includes a different stylized form of a sun.

Photobucket - Video and Image Hosting
Flag of the Republic of Macedonia (1992-1995)

Its important to note that the sun symbol was often featured in the old folklore art of the ethnic Macedonians, on their historical flags and other artefacts, and even on the coat of arms of the Socialist Republic of Macedonia, which includes a rising sun with 8 visible rays (the other 8 from the Vergina Sun being hidden behind the mountain).

Photobucket - Video and Image Hosting
Traditional ethnic Macedonian folk art
Photobucket - Video and Image Hosting Photobucket - Video and Image Hosting
Traditional ethnic Macedonian jewerly

CLICK TO ENLARGE: Left: flag of the emigrant ethnic Macedonian revolutionary society in St. Petersburg, Russia, 1914 feat. Alexander’s horse Buchephalos, represented as an unicorn according to the old legend, and a sun symbol in the bottom left angle; Right: Insurgent flag against the Ottoman rule, 1903 feat. a sun symbol on the left.
Photobucket - Video and Image Hosting

The Coat of Arms initialy adopted for the Socialist Republic of Macedonia after WWII. Still in official use in the Republic of Macedonia.

The main Greek rationale for the flag dispute was that the Sun of Vergina is allegedly a greek symbol, and that its use by the Republic of Macedonia is an act of stealing of the ancient greek heritage. Moreover, the Greek side emphasised the fact that the symbol was discovered on its territory.


King Philip’s larnax

However, Greece forgot to mention that her share of the whole Macedonian region was forcibly annexed by her armies in the Balkan Wars in 1913. Prior to that, the territory has never belonged to Greece.

Also, its very important to mention that later, this symbol was also discovered on many archaeological artefacts found in the southern parts of the Republic of Macedonia, which were too part of the Ancient Macedonian Kingdom- a fact deliberately ignored by Greece, which continously repeats that: “There is only ONE Macedonia, and its in Greece”.

CLICK FOR A LARGER VIEW CLICK FOR A LARGER VIEW CLICK FOR A LARGER VIEW
CLICK TO ENLARGE: Certified museum copies of archaeological artefacts featuring the Ancient Macedonian Sun/Star symbol (known as the Vergina Sun), excavated in Ohrid, a city of a great historical and cultural significance once belonging to the Ancient Macedonian Kingdom, situated on the Ohrid Lake in the Republic of Macedonia. Shall we call the symbol the Sun of Ohrid from now on?

Another important, but dubious Greek claim is that the symbol was firstly discovered during the excavations of the Ancient Macedonian Royal Tombs of Aigai, in the village of Vergina in Greek Macedonia, by prof. Manolis Andronikos in 1977. Some Greeks may agree that the symbol may have been known prior to that, but just as an artistic ornament without any historical significance. According to them, only after the discovery of the Royal Tombs, the true nature of this symbol was discovered- its an Ancient Macedonian royal emblem.
An entertaining twist in this story is that they dont know (or dont want to know) that the symbol actually appeared publicly all around the globe decades before 1977. It was featured in its 8 ray version on the shields of the Ancient Macedonian warriors in the 1956 epic film Alexander The Great starring Richard Burton. Its an American movie, quite pro-Greek biased, so it cannot be accused of advocating the Republic of Macedonia’s point of view.

Richard Burton Alexander Vergina before Andronikos
Screenshot: Richard Burton sporting the Vergina Sun in Alexander The Great, 21 years before prof. Andronikos “discovered” it
Richard Burton Alexander Vergina before Andronikos

How come the Greeks are not aware that this symbol was internationaly recognized as an Ancient Macedonian royal or state emblem far before the prof. Andronikos’ discovery in 1977? The symbol that he “discovered” has been already used by the ethnic Macedonians for centuries, as we explained above. For the Greeks, until 1977, this symbol was largely (or completely) unknown.

But anyway, Greece continues to claim an exclusive right to it. It even registered it in the World Intellectual Property Organization and finally, in 1993 it placed it on the newly created flag of its own Macedonian province, but on a blue backround.

Photobucket - Video and Image Hosting
Flag of the Greek province of Macedonia

However, almost 20 years since the start of this dispute, official Greece fails to explain: how come that many countries use same symbols on their flags, but they dont confront eachother because of that:

 • Argentina and Uruguay

Same sun symbol in different variations on the both flags. Its called the Sun of May, a representation of the Inca sun god Inti, and a bizzare fact is that it has 16 sunrays, exactly same number as the Vergina Sun. It appeared publicly for a first time on Argentinian coins in 1813. An additional bizzare thing is that, the flag of Uruguay features 9 alternating blue/ white stripes, exactly the same number and color as on the modern Greek flag (“Eleferia i Thanatos”?!). So should Argentina now sue Uruguay over “stealing” its sun symbol? Or should Greece sue Uruguay over the blue/white stripes? Or to sue them both over the “stolen” 16 rayed sun symbol?! You may say well, two neighbouring South American nations, they both have a right to claim the pre-Colombian heritage although they speak Spanish today. Good. Accordingly, can the modern ethnic Macedonians, considered Slavic by the Greeks, use the Vergina Sun then?

Photobucket - Video and Image Hosting Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting Photobucket - Video and Image Hosting
 • Almost all of the Nordic countries use the Nordic Cross

It was initially used on the Danish flag- the Dannebrog, and was later incorporated in the flags of: Norway, Iceland, Sweden and Finland. Can Greece explain, how come that Denmark doesnt object the use of this symbol by its Scandinavian neighbours? Isn’t it a “stealing of the Danish history”? Some may say that these nations are ethnicaly or historicaly interrelated, so maybe thats why they use a same symbol. That can be only a partially accepted explanation, because the Finns are not related to their Germanic neighbours, but to the Finno-Ugric peoples like the Hungarians. Also, historicaly, until proclaiming its independence, Finland was under Russian domination, and today is the only republic in a region filled with monarchies. Basically, Finland has very little incommon with Denmark, but still,  it uses a symbol taken from the Dannebrog, the Danish national pride since the Middle Ages!

Photobucket - Video and Image Hosting
 • Poland, Indonesia and Monaco

The whole “difference” between these flags is: between Poland and Inonesia- the order of the colors, and between Indonesia and Monaco only the the ratio. Basically, completely same flags of three completely unrelated nations.

Photobucket - Video and Image Hosting Photobucket - Video and Image Hosting Photobucket - Video and Image Hosting

 • Republic of Ireland and the African country Ivory Coast

The sole “difference” seems to be the order of the colors and the ratio. Same flags. Unrelated nations.

Photobucket - Video and Image Hosting Photobucket - Video and Image Hosting
 • England and Georgia

Both England and Georgia use the red Cross of St. George on a white backround. The difference is that the Georgians have added 4 additonal smaller crosses around it. Otherwise- same. Unrelated nations. The English flag was inspired by the flag of Genoa (Italians, prepare a lawsuit! ;-)).

Photobucket - Video and Image Hosting Photobucket - Video and Image Hosting
 • The Czech Republic and Philipines

Similar design. Unrelated nations.

Photobucket - Video and Image Hosting Photobucket - Video and Image Hosting
 • USA, Liberia and Malaysia

Same stripes, same blue field in the upper left corner and even the star(s) are here. The Afro-American and the Liberian populations are indeed related, but what Malaysia has incommon with them? Should the US now sue Malaysia over stealing its national pride- The Stripes, which symbolize the 13 American colonies that rebeled against the British Crown?

Photobucket - Video and Image Hosting Photobucket - Video and Image Hosting Photobucket - Video and Image Hosting
 • United Kingdom and the Autonomous Basque community within Spain

The flag of the United Kingdom, the Union Jack features the 3 crosses: The red Cross of St. George from the English flag; the white St.Andrew’s cross from the Scottish flag and the red St. Patrick’s cross from the old Irish flag. Only the Welsh Red Dragon is missing. The design of the Basque flag was based on the Union Jack. Should the Queen Elizabeth II sue them now?

Photobucket - Video and Image Hosting Photobucket - Video and Image Hosting
 • Chile and the US state of Texas

Almost same flags.

Photobucket - Video and Image Hosting Photobucket - Video and Image Hosting

 • US State of Hawaii

Hold on, hold on! Did I just said the US STATE of Hawaii? How come that a federal unit of a country which once fought for independence against the Brits is now using the Union Jack?? Where are the Greeks now to protest the Hawaiian “stealing” of British heritage? Hawaii is not a British colony or a protectorate or a dominion or an overseas territory or whatever. Its part of the United States of America.

Photobucket - Video and Image Hosting

And there are milions of other examples…

So why all these countries dont just sue eachother for “stealing” eachother’s history and culture? (if we follow the offical Greek “logical” way of thinking)

IMPORTANT NOTE: All those flags (with the exception of the Basque, the Texan and the Hawaiian flags) are flags of internationaly recognized independent countries. Yet, these flags have never been a cause of any international dispute. The flag of the Greek province of Macedonia has a much lower importance than them because it is a flag of a a geographical and historical province and not of an independent country. Moreover, the flag of Greek Macedonia has no historical significance. It was adopted recently just as a retaliation against the Republic of Macedonia.

Contrary to that, all those nations listed above were fighting wars, conquering other countries and achieveing sport successes under those flag symbols for centuries. For them those symbols have a huge historical and national significance. Still, as you can see, they have absolutely no problem to share those symbols with other nations, unlike Greece which is jealously possesive over the Vergina Sun, although the symbol is most probably not Greek at all. Under that symbol King Philip and his son Alexander were killing Athenian soldiers and conquering and burning the greek city-states. What a paradox.

But anyway, Greece continues to make such a great fuss about  it. The hysteria goes so far, that sometimes the Greek nationalists even forget their real national flag: the well-known one with the blue and white stripes and the cross in the upper left angle.
Instead, they give so much importance to a recently adopted flag of a geographical province:
Since the flag dispute with the Republic of Macedonia began, the Vergina Sun suddenly started to appear everyewhere in Northern Greece: on governmental buildings and offices; at celebrations and political meetings; on various documents, military insignia, tourist souvenirs and even everyday products such as hotel soaps, sugar bags and bus tickets (hopefuly not on condoms and toilet paper too, but everything’s possible in a country where unfortunatelly,  the extreme nationalism is an everyday fact).

Photobucket - Video and Image Hosting
100 Drachma coins (the former Greek currency later replaced by the euro)

Photobucket - Video and Image Hosting
Hellenic Armed Forces arm patch

Photobucket - Video and Image Hosting
Greek sugar bags (author: cakesniffer)

So after all this, we have a full right to ask: How come all those countries are allowed to have almost same flag designs only with minor differences, while at the same time, the Republic of Macedonia was not allowed to keep its 16-ray sun symbol?

Wasn’t the red backround sufficient enough to differentiate it from the Greek blue version?

Even if we decide to beleive in the official Greek claim that the modern ethnic Macedonians are not descendants of the Ancient Macedonians, but Slavs, still, this sun symbol was found in Ohrid in present-day Republic of Macedonia, so this country has every right to use it, in a same way that the modern Arabic Egyptians have nothing incommon with the Ancient pharaos, but still they are proudly promoting their country with the pyramids and the sphynx.

Greece should finally get rid of its blind ultra chauvinism once and for all. We need peace, stability and cooperation in the Balkans.

Tenure of Flag | Правото на знаме

April 15, 2008

Republic of Macedonia and Republic of Greece, under formulations “First side” and “Second side”, on sep. 13 1995, signed a temporary Accord. With the Accord, Macedonia was forced to change the Macedonian sun of the flag, and Greece abandoned the two years embargo against Macedonia!

But, what’s the point?
Greece claims that have an exclusive right of all ancient history, including this ancient Macedonian symbol, which is used as an official flag of the northern greek province of Makedonia.

How can Greece claim rights of entire ancient history? Does the cross can be used only by one state, Vatican, for example? Does only one state can use the tricolor?

I’m not going to debate whose symbol is the Sun, neither were the Macedonians Hellens, or not? Hire, I’m going to talk about our universal right this sun to be our national flag, with clear distinctions of all other national flags.

Does this flag is distinctive by the following:
10.png
****************************************************
11.png???????????????????????????????

Someone argue that this Sun if found just in Kutlesh, and because today, the location is in Greece, only Greeks can use it. But, my dear friends, the archeology is saying something else. The Sun can be found on so many locations in Republic of Macedonia.
180px-Ohrid_Ancient_Macedonian_sun_symbol_ceramics2.jpg
The Macedonian Sun, ceramics, III BC, Ohrid, Republic of Macedonia
PARI.jpg

Take attention on the fact that the first flag was used by independent state, and the second one is just a flag of a province.

And does Sweden have dispute with Denmark or Finland, because they all use the same cross?
13.gif14.gif15.gif

Is the same with Norway and Iceland?
17.gif18.gif

Does Ireland has dispute with Ivory Coast?
19.gif20.png

England and the new flag of Georgia?
16.gif56px-Flag_of_Georgia.svg.png

Holland and Luxembourg?
holland.gifLuxembourgFlag.JPG

Romania and Moldova?
RomaniaFlag.gifmoldova_flag.gif

Poland and Indonesia?
poland_flag.pngindoflag.gif

Russia, Slovenia, Slovakia…?
flag_russia_me.jpgslovenia_flag.pngslovakia_flag.png

The examples are frequent for so little space and time. A man should have honour to admit to him self that is in wrong. Greeks, more than 2300 years are practicing their revenge under the Macedonians because of the Heroneya battle. Their unique purpose is to exterminate the real Macedonian identity. This is not a problem about the name or the flag or something else… the plan is bigger, BIIIIIIGGER THAN WE CAN IMAGINE!!!

————————————————————————-

На Македонски:

Република Македонија и Република Грција, под формулација “Прва страна” и “Втора страна”, на 13 септември 1995 година, потпишаа Привремена спогодба за пријателски односи и градење на доверба и се обврзаа на почитување на взаемниот суверенитет и територијален интегритет, прифаќајки ги меѓународно признаените државни граници.

Со договорот, Македонија се обврза од државното знаме да го симне македонското сонце (шеснаесеткракото сонце не е пронајдено само во Кутлеш, па така да се нарекува), додека Грција, во рок од 30 дена, да ја прекине блокадата кон Македонија, воведена дури во февруари 1994 година. По ратификацијата на Спогодбата од Собранието на Република Македонија, Грција ги отвори државните граници со Македонија, а десет дена претходно, Собранието го смени и државното знаме.

Но, за што стануваше збор?
Грција тврди дека полага целосно право на овој симбол и е единствена која може да го употребува. Провинцијата Makedonia овој симбол го употребува како официјално знаме.

Но се поставува прашањето: Дали грција може да полага права на целата античка историја? Дали крстот може да биде употребуван како симбол за знаме само од една држава. Дали само една држава смее да употребува тробојка како знаме.

Нема да навлегувам чиј симбол било сонцето, ниту во тоа дали Македонците биле или не биле Елини. Тоа ќе го сторам во друг запис, а фактите, кои Грција не се осмелува да ги види, кажуваат се. Овде сакам да прашам за нашето суверено право Сонцето од Кутлеш да биде знаме на суверената македонска држава, со јасни дистинкции од било кое друго знаме.

Дали ова знаме доволно се разликува од ова:
10.png
****************************************************
11.png???????????????????????????????

Некој тврди дека ова сонце е пронајдено исклучиво во Кутлеш, а бидејќи тоа е сега грчка територија, само тие полагаат право на него. Но, драги мои, археологијата кажува нешто друго. Сонцето го има толку многу на територијата на Република Македонија, што не сме ни свесни за тоа. Како за пример, пронајдено е на античка керамика и на многу, мноооооогу монети вдолж и попреку Македонија.

180px-Ohrid_Ancient_Macedonian_sun_symbol_ceramics2.jpg
Македонското сонце, керамика, III век п.н.е. Охрид
PARI.jpg
Обрнете внимание и на тоа дека првото знаме беше употребувано од суверена држава, а второто е само знаме на провинција.

А дали Шведска и се противи на Данска или Финска што употребуваат идентичен крст на знамето?
13.gif14.gif15.gif
Дали тоа го прави Норвешка во однос на Исланд?
17.gif18.gif
Дали Ирска има спор со Брегот на Слоновата Коска?
19.gif20.png
Меѓу Англија и новото знаме на Грузија?
16.gif56px-Flag_of_Georgia.svg.png

Холандија и Луксембург?
holland.gifLuxembourgFlag.JPG
Романија и Молдавија?
RomaniaFlag.gifmoldova_flag.gif
Полска и Индонезија?
poland_flag.pngindoflag.gif
Русија, Словенија, Словачка…?
flag_russia_me.jpgslovenia_flag.pngslovakia_flag.png

Примерите се многубројни за мал простор и време. Човек треба само да има срце за да признае дека греши. Грците веќе 2.300 години покажуваат дека одмаздата заради Херонеја- се уште е актуелна! Нивната единствена цел е елиминирање на вистинскиот македонски идентитет. Воопшто не станува збор за прашањето на името, знамето или слично… овде се работи за нешто многу, МНООООООГУ ПОГОЛЕМО!!!

Маcedonian History Archive

November 25, 2007

Аnciеnt Macedonia

 • Origin of the Ancient Macedonians – Pelasgians, Venets, others
 • The origin of the name Macedonia
 • Ancient Macedonian Culture – language, religion, army
 • All Ancient Macedonian Kings…

Macedonian kings from the legendary period

01. Karanus (700 BC)
02. Koin
03. Tirimma
04. Perdika I (653 BC)
05. Argej I (623 BC)
06. Filip I (593 BC)
07. Aerop I (563 BC)
08. Alketa (533 BC)
09. Aminta I (503 – 498 BC)


Macedonian kings from the historical period

10. Alexander I (498 – 452 BC)
11. Perdika II (452 – 413 BC)
12. Arhelaius I (413 – 399 BC)
13. Craterus (399 BC)
14. Orest (399 – 398/7 BC)
15. Aerop II – Archelaius II (398/7 – 395/4 BC)
16. Aminta II ‘the little one’ (394/3 BC)
17. Pausanius (394/3 BC)
18. Aminta III (394/3 – 370/369 BC)
19. Argej II (393 – 392/1 BC)
20. Alexander II (370/69 – 368 BC)
21. Ptolomej from Alor (367/6 – 366/5 BC)
22. Perdika III (365 – 359 BC)
23. Aminta IV (359 BC)
24. Filip II (359 – 336 BC)
25. Alexander III Macedonian – Alexander the Great (336 – 323 BC)

Macedonian rule in Macedonia and the Balkan Peninsula

26. Filip III Aridej (323 – 317 BC)
27. Alexander IV ‘son of Alexander the Great’ (323 – 309 BC)
28. Casander (316 – 297 BC)
29. Filip IV (297 BC)
30. Alexander V (297 – 294 BC)
31. Antipatar (297 – 294 BC)
32. Demetrij I Poliorket (294 – 287 BC)
33. Pir (287 – 285 BC)
34. Lisimah (287 – 281 BC)
35. Ptolomej Keaun (281 – 279 BC)
36. Meleager (279 BC)
37. Antipatar Etesij (279 BC)
38. Sosten (279 – 277 BC)
39. Antigon II Gonata (277 – 240/39 BC)
40. Demetrij II (239 – 229 BC)
41. Antigon III Doson (229 – 221 BC)
42. Filip V (221 – 179 BC)
43. Perseus (179 – 168 BC)
44. Filip VI Andrisk ‘false king’ (149 – 148 BC)
45. Alexander VI ‘false king’ (142 BC)

Macedonian rule in Asia – Seleucidae Dinasty
Macedonian rule in Egypt – Ptolemeias pharaoh Dinasty

 • Macedonian wars with Rome – Macedonia under Roman rule
 • Christianization of Macedonia 

Medieaval Macedonia

 • Macedonia and the Slav migrations
 • Macedonian Slav culture, religion, alphabet, literacy

Cyril and Methodius – foundation of glagolitic alphabet
The Slav Scholars Clemente and Naum – foundation of cyrilic alphabet
Foundation of Ohrid Archibieshopry

 • Macedonian medieval kingdoms

The Bogomils, Tsar Samuil, and its kingdom Sklavinia
Macedonian Byzantine Dynasty
Macedonian feudalism estates

Ottoman Macedonia

 • The macedonian uprising of Karpos
 • Macedonian culture during the ottoman rule

1. Joakim Krcovski
2. Kiril Pejcionvic
3. Jordan Hagi Konstatinov Ginot
4. Georgi Prlicev
5. Dimitar i Konstantin Miladinovi

 • The macedonian uprisings in Razlovci and Kresna

1. Dimitar Pop Georgiev Berovski
2. Dedo Iljo Malesevski

 • Berlin Treaty – Macedonia is given an autonomy
 • Macedonian revolutionary organization

1. Goce Delcev
2. Gjorce Petrov
3. Dame Gruev
4. Petar Pop Arsov
5. Pere Tosev
8. Jane Sandanski

 • Macedonian Ilinden uprising
 • Republic of Krusevo – first Balcan State

1. Nikola Karev
2. Pitu Guli

 • Macedonian situation after the Ilinden uprising

Partitioned Macedonia

 • The Balkan wars and the partition of Macedonia
 • Illegal Bucharest Treaty apsurd
 • Genocide Assimilation Denacionalization in occupied Macedonia
 • World War One and Macedonia in it
 • The Macedonian Question between the two world wars

1. Krste Petkov Misirkov
2. Dimitrija Cupovski
3. Macedonian Diaspora

 • World War Two and Macedonia in it
 • The foundation of NOV – national peoples freedoom movement

1. Kuzman Josifovski Pitu ‘the second Goce Delcev’
2. Mihajlo Apostolski 
3. Metodija Andonov Cento
4. Panko Brasnarov

 • ASNOM – Macedonia finaly free

Independent Macedonia

 • Macedonia in Yugoslavia
 • Establishing the Macedonian nation

1. Kosta Solev Racin
2. Blaze Koneski 

Macedonian state: language, alphabeth, church, culture, folklore
The crimes laid by the Yugoslav communists

 • Macedonia – Independent State

Modern Macedonian Issues

 • Bulgarian Macedonian Conflict

Bulgarian falsification of Macedonian History – Voden, Bitola inscriptions, other lies
Who are the Bulgarians – history sources and Bulgarian academics
Modern crisis in Bulgarian identity – They really don’t know who they really are
Macedonian minority in Bulgaria – Fight for Human Rights
Macedonia vs Bulgaria – History Arguments

 • Greek Macedonian Conflict

Ancient Quotes and Sources on the Macedonians as distinct Nation

01. Diodorus
02. Plutarch
03. Justin
04. Livy
05. Arrian
06. Polybius
07. Curtius Rufus
08. Thracymachus
09. Thucydides
10. Herodotus
11. Isocrates
12. Demosthenes
13. Ephoros
14. Josephus
15. Ptolemy
16. Strabo
17. Pausanias
18. Dionysius Periegetes
19. Medius of Larisa
20. Pseudo-Scylax
21. Pseudo-Herodotus
22. Dionysius son of Kalliphon

Modern Historians on the Macedonians as Distinct Nation

01. Eugene Borza
02. E. Badian
03. Peter Green
04. A.B. Bosworth
05. N.G.L. Hammond
06. Werner Jaeger
07. Pierre Jouquet
08. George Rawlinson M.A.

09. Ulrich Wilcken
10. M. Grant
11. F. Reed
12. David G. Hogarth
13. P.A. Brunt
14. American Philological Association

Difference between the Ancient Macedonians and the Ancient Helens
Ancient Macedonian – Distinct Indo European language
Greek genocide – Greek Civil War, Macedonian Children Refugees
Macedonian minority in Greece – Fight for Human Rights
Who really are the today’s greeks

Macedonia vs Greece – History Arguments

 • Albanian Macedonian Conflict

Macedonian Minority in Albania – Macedonian Muslims ‘the Gorans’
Macedonia vs Albania – History Arguments

 • Serbian Macedonian Conflict

Macedonian minority in Serbia – Kosovo is included
Macedonian Church issue – and the person Zoran V.
Macedonia vs Serbia – History Arguments

 • Macedonians everywhere else in the world

Macedonians in Australia
Macedonians in North America
Macedonians in Europe

 • Other Macedonian national issues

Documents – the continued existence of the Macedonian Nation for a 3000 years
Links with sources and proofs, about the mix of todays and Ancient Macedonians
Macedonian symbols – The Macedonian Sun
Macedonian symbols – The Macedonian Lion

Regards to the Macedonians all around the world

November 18, 2007

Listen to beautiful Macedonian music

Вакви песни и ваков мелос нема никаде во светот, ова е наше богатство!

Да живее Македонија и Македонците!

YOUTUBE Playlist | YOUTUBE плејлиста

Can you imagine…

November 17, 2007

Can you imagine UN and EU to be persuaded by…

 • Mexico – to use the reference the Former British Colonies of United States of America for the USA, because the “America” part of the regular name implies territorial pretensions to the whole geographical area of America?
 • DR Congo – to use the reference the Former French Colony of Central Africa for the Central African Republic, because the “Africa” part of the regular name implies territorial pretensions to the whole geographical area of Africa?
 • USA – to use the reference the Former Spanish Colony of Mexico for the United Mexican States, because the “Mexico” part of the regular name implies territorial pretensions to south-western state of New Mexico?
 • USA – to use the reference the Former Soviet Republic of Georgia for the Republic of Georgia, because the “Georgia” part of the regular name implies territorial pretensions to their southern state of Georgia?
 • Azerbaijan – to use the reference the Former Ottoman Possession of Albania for the Republic of Albania, because the “Albania” part of the regular name implies territorial pretensions to the geographical region with that name in the Caucasus?
 • Macedonia – to use the reference the Former Yugoslav Republic of Montenegro for the Republic of Montenegro, because the “Montenegro” (in original: Crna Gora) part of the regular name implies territorial pretensions to the Macedonian region of Crna Gora Mountain?
 • Sweden – to use the reference the Former Russian Province of Finland for the Republic of Finland, because of the claim that Santa Claus is the “most famous Finn,” while Sweden considers this cultural figure as its own?
 • France – to use the reference the Former Norman Possession of Great Britain for the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, because the “Britain” part of the regular name implies territorial pretensions to the geographical area of Bretagne?
 • Russia – to use the reference the Former Ottoman Possession of Bulgaria for the Republic of Bulgaria, because the “Bulgaria” part of the regular name implies territorial pretensions to the geographical area covered by the historical country with the same name along Volga River?
 • Macedonia – to use the reference the Former Yugoslav Republic of for Slovenia, Croatia, Bosnia and Herzegovina, Montenegro, and Serbia, because all of them were indeed republics in former Yugoslav federation, and it’s unfair only one of them to carry this identity burden.

No?

Then please raise your voice against the continuous discriminatory use of the “temporary” reference the “Former Yugoslav Republic of Macedonia” by both UN and EU when they refer to Republic of Macedonia.

Help put an end to the surreally ridiculous, but very damaging “name dispute” instigated by Greece.

Macedonian protest at Canberra, Australia

October 30, 2007

Go Macedonians! Let the worlds hear your voice!

Цел свет да знае кои сме и чие име носиме! Сонцето Филипово, нека ве грее и нека ви го осветли патот кон светлината. Вистината е на наша страна! Македонија засекогаш!

Macedonians of Bulgaria

September 28, 2007

macedonians_of_bulgaria_1999.doc

Read to find out more about the ethnic Macedonians living in Bulgaria.

Manifesto of the temporary Government of Macedonia 1881

September 16, 2007